VALET 2018 I STOCKHOLMS LÄN

Politiskt dödläge i flera av länets kommuner

1:33 min

Det är oklart hur det politiska styret ska se ut i de flesta av länets kommuner. Det gäller även flera av de kommuner där den styrande koalitionen vann valet.

Drygt tre veckor efter valet är det bara ett få av länets kommuner där det står klart vilka partier som ska styra de kommande fyra åren.

I de flesta av kommunerna är det ett politiskt oklart läge.

– Nej, det är inte klart. Vi har inte börjat diskutera än utan det ska till interna möten i några av partierna först, säger Lennart Kalderén (M), kommunstyrelsens ordförande i Salem.

Har ni någon tidpunkt när ni måste vara klara?

– Vi ska ta budget i fullmäktige den 22 november, och innan dess ska den vara uppe i kommunstyrelsen några veckor före så att i slutet av oktober känner jag att vi måste vara klara. 

I de flesta av kommunerna pågår förhandlingar. På många håll innebär valresultatet att det inte finns någon självklar majoritet, som P4 Stockholm tidigare berättat.

Det är inte ens helt klart i alla kommuner där det tidigare styret vann valet.

I Salem, till exempel, behåller den borgerliga Alliansen en knapp majoritet - 16 av 31 mandat. Ändå väntar förhandlingar, men Lennart Kalderén räknar med att de ska komma överens.