Regionpolitikern Kenneth Challis vill införa nässprej mot överdoser

2:09 min

Läkemedlet Naloxon, som kan rädda liv vid en överdos av heroin eller andra opiater, skrivs idag bara ut i 3 av 25 regioner/landsting i Sverige, visar siffror som Kaliber i P1 tagit fram. I Västernorrland skrivs inte läkemedlet ut.

Regionpolitikern Kenneth Challis vill att drogmissbrukare, anhöriga och polis ska få tillgång till läkemedlet, som kan ges som nässpray eller injiceras. Han har nu skrivit en motion om det till Regionfullmäktige.

– Opiatet kan göra att missbrukaren slutar andas. Om man kan ge naloxon i nässpray så får patienten tillbaka sin andning, så man räddar liv, säger han.

Preparatet har använts inom vården sedan 70-talet, men har inte tidigare varit tillgänglig för drogmissbrukare. Sedan förra sommaren kan läkare skriva ut Naloxon direkt till personer som riskerar att ta en överdos av opiater.

Kenneth Challis var tidigare vänsterpartist men satt fram till valet som politisk vilde i regionfullmäktige. Numera är han medlem i Socialdemokraterna och intresserad av att ta en plats i Hälso-och sjukvårdsnämnden. Han har själv jobbat som förlossningsläkare tidigare och sett fördelarna med läkemedlet Naloxon.

– Ibland ger man för mycket opiater till mamman när hon ska föda och barnet kommer ut och kan vara kraftlöst. Ger man barnet naloxon återväcker man barnet. Det ger en fantastisk effekt, säger Kenneth Challis.