Kina försökte påverka utbudet på dansk filmfestival

0:40 min

Det är nu fastställt att Kina för fem år sedan, år 2013, aktivt försökte förhindra att flera kinesiska filmer skulle visas på den danska filmfestivalen CPH:DOX.

Inte heller konstnären Ai Weiweis film "Stay home" ville man skulle ges något pris på festivalen. Det är enligt handlingar från kulturministeriet som radiokanalen 24 syv tagit del av.

Enligt radiokanalen kontaktade Kinas ambassad festivalen och påpekade att flera av filmerna inte hade exporttillstånd. Och att det skulle vara "Ytterst olyckligt för Danmark om filmerna visades."

– Jag uppfattade det helt klart som hot från deras sida och att hela det dansk-kinesiska förhållandet stod på spel – allt från handel till politik och samarbete, säger Lars Herrman, dåvarande chef för fonden bakom filmfestivalen, till Radio 24syv.

Affären hamnade på kulturministeriets bord som klargjorde den danska lagstiftningen för en representant för ambassaden. Festivalen gav inte heller efter för påtryckningarna. Filmerna visades. Ai Weiweis film vann dock inte det pris den nominerats för.

Radio 24syv har även sökt Kinas ambassad för en kommentar.