Åklagare om långa häktningar: Vi vill ju inte att folk ska vara häktade längre än nödvändigt

2:21 min

Flera personer i Skåne har suttit häktade i cirka ett halvår eller mer i väntan på rättegång. Samtliga är misstänkta för grova brott, bland annat den 29-årige man som är misstänkt för det uppmärksammade Åhusmordet. Men de långa häktningstiderna möter kritik.

Människorov, mord, narkotikasmuggling. De personer som just nu har suttit häktade under längst tid i Skåne, är alla misstänkta för grova brott.

En genomgång som P4 Kristianstad har gjort visar att det finns flera personer i Skåne som just nu har suttit häktade i nästan ett halvår eller mer, i väntan på rättegång.

Den person som har suttit häktad allra längst tid i Skåne sitter just nu i Malmö, misstänkt för grovt penningtvättsbrott. Han har suttit häktad i över ett års tid.

– Vi vill ju inte att folk ska vara häktade längre än nödvändigt. Vi åklagare vill också att det ska bli en så kort utredningstid som möjligt och vi försöker påskynda på de sätt som vi kan, säger Mathias Larsson som är kammaråklagare vid södra Skånes Åklagarkammare.

Hans erfarenhet säger att en av förklaringarna till de långa häktningstiderna kan ha att göra med att det är långa väntetider på nationellt forensiskt centrum, alltså den avdelning inom polisen som undersöker de tekniska bevisen.

– Det är ett bekymmer, säger han. 

Björn Hurtig är advokat åt den 29-årige man som misstänkts för det uppmärksammade Åhusmordet. Han är kritisk till att hans klient har suttit häktad så länge.

– Man mår inte bra när man har sitter häktad och isolerad i 23 timmar om dygnet. Och då blir det svårt att försvara sig, säger han.