Facklig offensiv mot Ikea

2:04 min

Den internationella fackliga organisationen UNI Global har vänt sig till regeringen i Nederländerna för att sätta press på Ikea, som anklagas för att ha hota anställda som organiserat sig fackligt. Bland annat handlar det om ett Ikea-varuhus i USA.

Det säger Christy Hoffman som är UNI Globals generalsekreterare.

Personalen kallades till ett möte som ledningen ordnat - där de varnades för att gå med i facket, säger Christy Hoffman. Det här handlar om ett Ikea-varuhus i Massachusetts i USA, ett fall som tidigare uppmärksammats.

UNI Globals anklagelser om hot mot anställda, mobbning, bestraffning och skrämseltaktik gäller förutom det amerikanska varuhuset, ett varuhus i Dublin på Irland och i Lissabon i Portugal.

De antifackliga kampanjerna har styrts av Ikeas lokala chefer, men Ikeas huvudkontor har inte tagit sitt ansvar, säger Christy Hoffman.

Nu har UNI Global nu vänt till regeringen i Nederländerna, där Ikea har sitt juridiska säte, med krav på att företaget rättar sig efter OECD:s riktlinjer för multinationella företag.

På Ikeas huvudkontor i Nederländerna säger Albert Martens, som arbetar med personal- och fackliga frågor, att han inte känner igen den bild som UNI Global ger och att uppgiften om att Ikea motarbetar facket är helt felaktig.
 
– Vi samarbetar med facket. När det gäller varuhuset i USA så var det inte Ikea som sa nej utan att de anställda sa nej till att representeras av fackföreningen, säger han.