Späckhuggare riskerar att slås ut av PCB

2:27 min

I vissa områden har späckhuggare så mycket av miljögiftet PCB i sina kroppar att de kan försvinna helt därifrån enligt en ny studie.

Djur i kalla områden som behöver stora fettreserver bygger ofta upp höga halter av fettlösliga miljögifter i kroppar.

I vissa områden har späckhuggare så mycket av miljögiftet PCB i sina kroppar att de riskerar att försvinna helt därifrån. Det menar en internationell forskargrupp som har studerat späckhuggare runtom i världen, och som nu publicerar en artikel i tidskriften Science.

Cynthia de Wit på Institutionen för miljövetenskap och analytisk kemi vid Stockholms universitet jobbar själv med miljögifter i Arktis, och hon blev överraskad av resultaten. Hon hörde först talas om studien för några veckor sedan när hon var på en konferens där hon mötte en av de deltagande forskarna.

– En av författarna till artikeln pratade om att det är flera populationer som har minskat ganska kraftigt. Jag hade inte förstått hur små vissa av de här populationerna redan är, och att prediktionen säger att många kommer att i stort sett försvinna på hundra års sikt. Det tycker jag är slående, säger hon.

Det är bland annat utanför Japan och Storbritannien som späckhuggarnas sång riskerar att tystna. Vid Skottland finns till exempel en grupp med späckhuggare där alla är fullvuxna eftersom honorna inte har kunnat föda levande ungar.

Det svårnedbrytbara PCB:t är den troligaste boven säger Cynthia de Wit.

– Vi vet att PCB påverkar reproduktionen, det har även laboratorietester kunnat visa.

I studien har forskarna gjort en prognos av en sort som är vanlig inom ekologin, där man förutsäger utvecklingen av en viss art baserat på hur många som kan förväntas födas eller dö.

Men här har de dessutom tagit hänsyn till späckhuggarnas halter av PCB i olika områden. PCB påverkar även känsligheten för sjukdomar eftersom det stör immunförsvaret.

Och även om det är svårt att göra något åt det PCB som redan är i omlopp i naturen, borde det gå att hindra att det sprids ännu mer, menar Cynthia de Wit.

– Ryssland har jättestora lager av gammalt PCB som måste förstöras men som fortfarande ligger i uppsamlingslager för destruktion. Jag tror att det är samma problem i många länder. Det vill säga att det fortfarande finns gammalt PCB i tunnor liknande som de inte har förstört ännu.

Referens: Jean-Pierre Desforges et al. Predicting global killer whale population collapse from PCB pollution. Science 27 september 2018. DOI: 10.1126/science.aat1953