Många ensamkommande gymnasieungdomar oroliga inför framtiden

4:59 min

I och med att den nya gymnasielagen har godkänts får ensamkommande ungdomar fortsätta gå på gymnasiet men riskerar samtidigt bli bostadslösa.

I hela länet finns mellan100 och 200 ensamkommande ungdomar (i hela landet över 9 000 ungdomar) som efter att den nya gymnasielagen godkändes av Migrationsöverdomstolen i tisdags, nu får läsa färdigt sina gymnasieutbildningar.

Under tiden fortsätter behandlingen av deras asylansökningar och så snart ett avslag meddelas får ungdomen tre dagar på sig att lämna Migrationsverkets boende.
Däremot kommer utvisningen inte att verkställas innan avslutad gymnasieutbildning, eftersom rätten att gå kvar i gymnasieskolan kvarstår.

Amalia Johansson som sitter i styrelsen i Asylkommittén i Sundsvall bekräftar att situationen är problematisk.

– Det har kommit ungdomar som varit väldigt oroliga och ungdomar som blivit hemlösa för att de fått flytta ut från Migrationsverkets boenden. De omfattas av nya gymnasielagen men blir utan boende från Migrationsverkets sida. Många mår psykiskt dåligt, samtidigt som de har gått på gymnasiet.

Nuria Valiulna som är enhetschef på socialtjänsten i Sundsvall och ansvarig för RUV - rådgivning för unga vuxna asylsökande. Hon uppskattar att det finns 60-70 ungdomar i Sundsvalls kommun som berörs av gymnasielagen. Tolv stycken som har fått utvisningsbeslut flyttar på fredag in i det boende som Njurunda församling öppnar på fredag i samarbete med Rädda Barnen. 

– De här ungdomarna är så drivna och målmedvetna så de klarar mer än vad vi tror. Även om de mår så dåligt som de gör, så kliver de upp på morgonen, går till skolan och kämpar sig igenom och det är väldigt, väldigt starkt, säger Nuria Valiulna.