Få tydliga svar efter talmansrundan

Under dagen besökte alla riksdagens partiledare talmannen, som har i uppdrag att försöka hitta ett regeringsunderlag. Men låsningarna som fanns före valet tycks ligga kvar.

Med start klockan tio på förmiddagen har det varit hektiskt på talman Andreas Norléns kontor. Partiledarna kom alla på besök för att ge sin syn på det politiska läget efter valet. Först ut var Socialdemokraterna i egenskap av största parti.

Exakt vad som sades mellan Stefan Löfven (S) och talmannen vet bara de två, men under Stefan Löfvens påföljande presskonferens var det inte mycket nytt.

Löfven gjorde klart att han är beredd att bilda regering, och att han kan tänka sig att göra det över blockgränserna - vilket oftast utläses som en regering bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna. Den enda riktiga nyheten från Stefan Löfven var att han och Ulf Kristersson setts för att diskutera situationen.

Därpå följde Ulf Kristersson (M), som leder en något kantstött Allians. Samtidigt som Socialdemokraterna dragit i Centerpartiet och Liberalerna, har Sverigedemokraterna dragit i Moderaterna och Kristdemokraterna.

Men Ulf Kristersson stod fast vid Alliansen och upprepade budskapet vi hört tidigare – Allianspartierna vill se ett samarbete över blockgränsen med Socialdemokraterna, en lösning Stefan Löfven flera gånger avfärdat.

Även Jimmie Åkesson (SD) cementerade den inställning han haft sedan tidigare. Sverigedemokraterna kommer, om möjligt, fälla alla regeringar som inte ger dem inflytande.

Han ser framför allt Moderaterna och Kristdemokraterna som möjliga samarbetspartners, och vill få till stånd samtal med Moderaterna, något som ännu inte skett.

Annie Lööf (C) stod, som Ulf Kristersson (M), fast vid idén om en Alliansregering med stöd av Socialdemokraterna, och hoppas fortfarande att Stefan Löfven ska komma till förhandlingsbordet.

En fråga som återkommit under dagen är den om budgeten: ska talmannen kräva att det underlag som vill bilda regering också ska kunna visa att de kan få igenom en budget? För Annie Lööf var svaret i princip ja – hon kan inte tänka sig att sitta i en regering som inte på förhand fått ett löfte om stöd från Socialdemokraterna.

Ulf Kristersson var inte lika tvärsäker, utan antydde att han kan försöka gå vidare med en Alliansregering som inte har ett färdigt stöd i riksdagen.

Efter att Jonas Sjöstedt (V) besökt talmannen, sa han att en regering utan Stefan Löfven som statsminister vore "orimlig", med hänvisning till att de rödgröna är större än Alliansen. 

Ebba Busch Thor (KD) lämnade fortsatt dörren på glänt för Sverigedemokraterna, och sa att även om Alliansen inte kommer kompromissa eller förhandla med Sverigedemokraterna, kan de regera med stöd av dem, något både Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) verkar tycka är otänkbart.

Näst sist in hos talmannen var Jan Björklund (L) som pratade länge om vikten av att hitta blocköverskridande samarbete. Han pekade bland annat på Tyskland där socialdemokrater satt sig i koalition med kristdemokrater, och menade att förhandlingarna kan ta tid.

Sist ut var Miljöpartiet i egenskap av det minsta riksdagspartiet. Språkröret Isabella Lövin (MP) meddelade bland annat att Miljöpartiets besked är att försöka söka ett bredare regeringsunderlag över blockgränserna. Det snarare än att strida för "konstgjorda blockprinciper".