
Högtidsdagar för bokälskare i Göteborg
Bokutgivningen i Sverige ökar och Bokmässan i Göteborg gör omtag efter förra årets diskussion om högerextrema tidskriften Nya Tider.
Bokutgivningen i Sverige ökar. Förra året gavs det ut drygt 15 300 tryckta böcker, vilket är en ökning med 16 procent jämfört med året innan och den största ökningen på tio år enligt siffror från Svenska förläggarföreningen.
I Göteborg pågår bokmässan i full fart. Under fyra dagar bjuds det på seminarier, signeringar och bokförsäljning i en livlig och ganska högljudd kommers.
Runt 100 000 besökare kommer i snitt till mässan och bland utställarna finns allt från de riktigt stora förlagen till ensamutgivarna.
I avdelningen för fantasy står Ulrika Edvinsson Sundin som i dag släpper sin andra bok på eget förlag.
– Man får anstränga sig hårt när man har eget förlag och ger ut sina egna böcker. Jag är ju min egen distributör, jag sköter all kontakt med tryckerier och planering. I början var det stor lärokurva men det är också jätteroligt så jag är nöjd med mitt val säger Ulrika Edvinsson Sundin.
Förra året förlorade mässan 20 procent av besökarna och samtalet om litteratur överskuggades av debatten kring den högerextrema tidningen Nya Tiders närvaro, och nazistdemonstrationen utanför portarna.
I år är Nya Tider portade från mässan och den nya ledningen talar om omtag och förnyat förtroende.
– Vi vet att vi har tillbaka rätt fokus på litteratur och läsning, och vi ser att våra författare får det ljus på sig som de förtjänar säger Frida Edman, chef för Bokmässan.
Och kvar finns de trogna besökarna. Lärarna och bibliotekarierna är stora viktiga grupper.
– Jag tycker det är helt underbart med böcker, jag tycker om att skriva och jag tycker om att läsa och arbetar som lärare. Det är underbart att vara här säger Anna Lindqvist, gymnasielärare i Linköping.