Trafiksäkerhet

Bybor slår larm om farlig väg genom Handsjöbyn

4:41 min

Med en vägren på 20 centimeter, snabb trafik, tunga långtradare och omkörningar genom byns raksträckor har byborna i Handsjöbyn fått nog.

Länsväg 315 som går mellan E14 i höjd med Ånge och slutar i fjällvärlden i trakten av Klövsjö har en hel del tung trafik och under vintern många skidturister. Vägen går som många andra landsortsvägar rakt genom byar och samhällen, något som gör läget för bland andra gångtrafikanter otryggt och farligt.

– Att hastigheten dessutom har höjts från 70 till 80 kilometer i timmen har ju inte gjort situationen bättre, säger Örjan Nilsson som bor i Handsjöbyn och ofta cyklar under barmarksperioden.

Vägrenen är bara 20 centimeter och då långtradare möts är det jobbigt enligt byborna – dessutom inbjuder byns raksträckor till fartfyllda omkörningar.

– Man får helt enkelt styra ner barnvagnen i diket när det känns trångt, för på vägen kan man ju inte vara, säger fembarnsmamman Jenny Lindblad som bor intill vägen.

Byborna har skrivit till Trafikverket för att få till en förändring. Bland annat vill man se sänkt hastighet och något som får trafikanterna att hålla hastigheten, till exempel fartkameror.