RECENSION – FILM

"Juliet, Naked" är en romcom-filt i höstmörkret

2:56 min

Nick Hornbys böcker har resulterat i en rad hyllade filmer som ”Om en pojke” och ”High Fidelity”. Nu kommer "Juliet, Naked" som är en romantisk komedi.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Filmens titel: "Juliet, Naked"
Regissör: Jessie Peretz
Skådespelare: Rose Byrne, Ethan Hawke, Chris O'Dowd
Genre: Romantisk komedi
Betyg: 3 av 5

Nick Hornbys berättelser är lite som Bridget Jones Dagbok för män. Myspysiga populärkulturella dagishalsband som ger den ensamme kalenderbitaren ett sammanhang. ”Juliet, Naked” är den senaste i raden.

Här har den evigt unge Duncan rent konkret fastnat i pojkrummet. Han har inrett ett slags helgedom i källaren, ett heligt rum tillägnat rockartisten Tucker Crowe, spelad av Ethan Hawke. CD-skivorna fyller den där sortens smala hyllor som alla andra redan kastat bort, övrig väggyta täcks av planscher av Gudomen själv.

Artistens storhetstid är förbi, men de mest entusiastiska fansen vägrar släppa taget, och Duncan är kung på Youtubekanalen till Tucker Crowes ära. På de romcom-mysiga övervåningarna i huset håller flickvännen Annie på att åldras i raketfart. Hon spelas av Rose Byrne och nu har hon börjat tvivla på den där gamla överenskommelsen om att förbli barnfria.

Regissören Jessie Peretz, som även har gjort ett antal "Girls"-avsnitt, håller balansen bra genom filmens genretypiska men ändå rätt osannolika förvecklingar. När artisten, i egen hög person, dyker upp i den engelska kuststaden, lyckas han också utvinna en hel del komik ur mötet mellan fan och Gudom.

Filmen som helhet påminner om romcom-klassikern ”Notting Hill”, men med lägre romantisk energi. Det här är ändå en film jag vill rekommendera. För vill man ha en romcom-filt i höstmörkret fungerar "Juliet, Naked" utmärkt.

Musiken i filmen är till stora delar skriven av kompositören och A Camp-medlemmen Nathan Larson. Och Ethan Hawke sjunger.