Ramberg: Kristersson har kakel-känning

2:31 min

Redan efter första samtalet med talmannen står det klart att moderatledaren Ulf Kristersson får mycket svårt att nå statsministerposten. Kristersson tvingas konstatera att både Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna planerar att stoppa en alliansregering.

Kommentar/analys: Detta är en kommenterande publicering. Sveriges Radio är oberoende och agerar inte i något politiskt partis, intresseorganisations eller företags intresse.

Kristerssons allianskollega Annie Lööf gjorde inte saken lättare när hon slog fast att Centern inte sätter sig i en regering med mindre än att Socialdemokraterna släpper fram den. För Lööf är det nämligen centralt att Sverigedemokraterna inte får något inflytande.

Tillsammans gör de här beskeden att moderatledaren redan är i närkontakt med det kakel han svurit på att simma ända in i.  

När alliansalternativet faller kan partierna börja diskutera andra lösningar. Inom Moderaterna höjs krav på en moderatledd regering utan Centern och Liberalerna. En regering som kan luta sig på SD och KD. Men en sån regering kan inte tillträda utan att Centern ser genom fingrarna med att SD får politiskt inflytande, något Annie Lööf lovat bekämpa. Och när Jimmie Åkesson kräver just en sån regering gör han det knappast lättare för Lööf att medverka.

Så länge Centern och Liberalerna står fast vid sin nuvarande hållning kommer Ulf Kristersson kanske inte ens få chansen att simma in i kaklet. Alltså bli nedröstad av riksdagen i en statsministeromröstning. Eftersom C och L i praktiken gett Socialdemokraterna makt att hindra att han ens föreslås till statsminister. 

Facit av den första dagens talmanssamtal verkar vara att en dörr stängts utan att någon ny öppnats. Talmannens talförmåga kommer att sättas på prov den närmaste tiden.