Christine Blasey Ford: "Jag är skräckslagen"

2:34 min

Christine Blasey Ford pekade tveklöst ut HD-domarkandidaten Brett Kavanaugh för sexuella övergrepp vid utfrågningen i justitieutskottet i USA:s senat. Kavanaugh förnekade stridslystet alla anklagelser.

Ford såg nervös men samlad ut när utfrågningen inleddes klockan 10 lokal tid på fredagen.

– Jag är skräckslagen, sa Christine Blasey Ford.

Egentligen ville hon inte framträda offentligt och för alltid bli ett namn och ansikte i modern amerikansk politisk historia.

– Jag är här för att jag anser att det är min medborgerliga plikt att berätta vad som hände med mig medan Brett Kavanaugh och jag var i gymnasiet.

- Jag trodde att han skulle våldta mig och jag trodde att han skulle kunna råka döda mig, sade hon med en röst på väg att spricka under den detaljerade berättelsen om vad som hände på en tillställning 1982 i Maryland nära Washington, i ett rum där Kavanaugh och hans kamrat ska ha dragit in henne.

Åtskilliga timmar senare var turen kommen till Kavanaugh som kom till utskottet på Capitol Hill hand i hand med sin fru. Hans inledande anförande stod i bjärt kontrast till Fords. Han såg närmast förbannad ut när han tog till orda:

– Jag var inte på den där festen, Brett Kavanaugh.

– Jag har aldrig utsatt någon för sexuella övergrepp.

– Men jag ifrågasätter inte att dr Ford har blivit utsatt för det.

Han rasade mot att hans namn och familjen smutsats ned "för alltid" och att hans karriär är i fara efter all smutskastning som, helt väntat enligt honom, eskalerat sedan Fords anklagelser blev kända. Flera gånger snyftade han till under sin redogörelse.

Kavanaugh upprepade sitt "omedelbara, kategoriska och otvetydiga " förnekande. Han ägnade lång tid att inför utskottet dra sina meriter och all samhällsservice han ägnat sig åt.

Men när ett par demokratiska senatorer pressade honom på om det inte vore bäst om FBI går till botten med vad som hände sommaren 1982, svarade Kavanaugh undanglidande.

Däremot gick han detaljerat igenom sina kalendrar från sommaren 1982 och ägnade en lång stund om sina förehavanden med syfte att visa att han aldrig var på den tillställning som Ford refererar till.

Han medgav att det förekom "dumheter" tiden i gymnasiet och visst dracks det öl och festades. Snörvlande berättade Kavanaugh att han inte hade sex under gymnasiet. Han sade vidare att han nu fått ta emot ett enormt stöd av många kvinnliga vänner från den epoken.

- Jag är totalt oskyldig.

Ford var 15 år 1982 — och Kavanaugh 17 år — och hon uppger att hon inte vågade berätta om det sexuella övergreppet för sina föräldrar. Först 2012 avslöjade hon händelsen under en terapisession, även om hennes make hade kännedom tidigare.

Efter att ha fått kaffe efter sitt inledande anförande verkade Ford mer avspänd. På frågan om hon möjligen av misstag har tagit fel på förövarens identitet, svarade hon tveklöst:

– Absolut inte.

Hur säker är du?

– 100 procent.

Med sin egenskap av psykologiprofessor förklarade hon för utskottet hur hjärnan fungerar och bevarar traumatiska minnen.

Ford gjorde också klart att hon var nykter vid tillfället. Däremot var Kavanaugh och hans kamrat mycket berusade, berättade hon och gjorde ett mycket övertygande intryck — vilket också kan sägas om Kavanaughs framträdande.

Enligt Ford har övergreppet drastiskt påverkat hennes liv.

– De fyra första åren var värst. Jag hade vänskapsproblem med pojkar och studieproblem, säger hon och vittnar om panikångest, klaustrofobi och posttraumatiskt stressyndrom.

Vad är det värsta du minns av händelsen?

– Hur de skrattade åt mig.

Flera av utfrågarna underströk vilket civilkurage Ford visar som öppet ställer upp och vittnar vad hon utsatts för.

– Jag tror dig. Du har inspirerat och upplyst USA. Du har inspirerat och stärkt kvinnor att berätta om sina upplevelser och män att lyssna med respekt, sade senator Richard Blumenthal från Demokraterna.

Ford hade uttryckligen bett om att få höras i Kavanaughs frånvaro. Efter drygt fyra timmar var utfrågningen klar för hennes del. Ännu vid midnatt svensk tid fortsatte förhören med Kavanaugh.

Utfrågningen i senaten är ingen juridisk process, inte en rättegång, utan en politisk process om en nominering till HD som enligt Kavanaugh urartat till en "nationell skam".

Utskottet har planerat en omröstning om honom till fredag, men den kan komma att skjutas upp. Nästa steg är en omröstning om HD-nomineringen i hela senaten, sannolikt i nästa vecka.

Republikanerna har majoritet i utskottet och Demokraterna återkom i utfrågningen med hård kritik mot majoriteten för att inte ha kallat fler vittnen och inte uppmanat FBI att granska Fords påståenden.

Intresset kring utfrågningen är enormt i USA eftersom den intimt rör landets maktdelningsprincip för presidenten, kongressen och Högsta domstolen.

Kavanaugh är en mycket konservativ ämbetsman som för närvarande tjänstgör som domare i en appellationsdomstol. Godkänns han väntas USA:s nio domare i HD få en tydlig konservativ prägel. Det är något moralkonservativa Trumpväljare önskar men Demokrater fruktar, eftersom det kan innebära att exempelvis aborträtten rivs upp