Mediebolag kan kopplas till SD-kupp

3:53 min

En uppmärksammad kupp mot Sverigedemokraterna går att koppla till en person verksam i Hall media.

En person som tidigare har jobbat redaktionellt på en av Hall medias tidningar, och som även nu är verksam i bolaget, står bakom en falsk namninsamling mot valfusk som sades komma från SD - men där syftet var att håna de som skrev under namninsamlingen.

– Det är bekymmersamt för oss när man ser kopplingen till oss, säger Marie Johansson Flyckt ansvarig utgivare för Hall media. 

Jönköpings-posten blev också först med att uppmärksamma kuppen, där intervjuades mannen anonymt och kopplingen till Hall media nämndes inte.

– Reportern gjorde inte den kopplingen då till oss då. I publiceringen lyfter vi ju fram det problematiska med fake news, eftersom det här publicerades som en sådan och man lurar människor, och det är bekymmersamt att det här går att koppla till oss, säger Marie Johansson Flyckt.

Namninsamlingen som signerades av runt 2000 personer med för- och efternamn har tagits bort av en administratör, med hänvisning att den är falsk och inte alls kommer från SD. Om man läser hela texten noga framgår att den som skriver under nämligen kan kalla sig imbecill, det vill säga korkad. Metros viralgranskare och mediesajten Faktiskt har tidigare varnat från att sprida namninsamlingen vidare.

Det är djupt bekymmersamt för ledningen för Hall media. Det handlar ytterst om vilken tillit Jönköpingsborna ska ha till tidningarna. Man borde dra upp moraliska och etiska riktlinjer om vad man får och inte får göra,

När jag ringer mannen bakom insamlingen nekar han till att ha gjort den, men har själv förklarat på sin egen Facebooksida varför:

"SD-svansen är övertygade om valfusk, vilket är kul. Dom menar att dom aldrig går på "fake news". så jag hjälper dem att mobilisera sig, och gjorde en namninsamling mot valfusket.. Alla som signerar det här inlägget står upp för Sverige och kan hädanefter stolt titulera sig imbecill. Och trots det har 90 signerat den på knappt en timma. Jag antar att en rubrik, en bild är allt som krävs..." (Hela citatet finns i bilden ovanför)

Hall media är ett av de mediehus som tagit ställning mot Sverigedemokraterna på sin ledarsida, de berättade också innan valet att de skulle skänka bort intäkterna från annonser från SD till integrationsprojekt, något som skapade debatt. Från mediehuset betonade man att detta inte påverkade den politiska bevakningen.

Marie Johansson Flyckt vill betona att mannen inte jobbar på någon av redaktionerna längre, utan som konsult med marknadsföring och sociala medier åt Hall media, från ett bolag som Hall media också är delägare i.

– Hans ställningstagande påverkar inte vår journalistik, säger Marie Johansson Flyckt. Det som är viktigt för oss är att hålla det tydligt att det här inte påverkar oss.

Finns det inte en risk att det här ger de som misstror media vatten på sin kvarn?

– Självklart, så är det ju. Men hittar de inte det här så hittar de något annat, misstron mot media är en ganska döv bransch, man har bestämt sig, säger Marie Johansson Flyckt.

Sverigedemokraterna, som tidigare kommenterat cupen med den falska namninsamlingen som gjorts i deras namn, reagerar mot kopplingarna mellan mediehuset och den falska namninsamlingen.  

– Jag tycker att insamlingen där man försökte sätta en bild av att det var Sverigedemokraterna som försökte sprida en konspirationsteori om valfusk, sen blir det än mer problematiskt att det är en person som kan kopplas till ett medieföretag. Vi ser ju att medier har en negativ trend när det gäller förtroendet och en sån här händelse bidrar inte direkt till ett ökat förtroende, vilket jag tycker är relevant, att man bryter den negativa trenden, säger Henrik Gustavsson, informationschef Sverigedemokraterna.