Valet 2018 i Västernorrlands län

Regionfullmäktige med oklar majoritet

4:00 min

Christina Nordenö (S) har suttit längt i regionfullmäktige och blir den som öppnar den 24-25 oktober. Men hur majoriteten blir vet ingen idag.

Det är rörigt i politiken lite överallt just nu. På riksplanet finns ingen tydlig majoritet, och så är det även i Region Västernorrland och ett par av Västernorrlands kommuner – Sollefteå och Härnösand.

I Sveriges riksdag jobbar nye talmannen Andreas Norlén på för fullt. Med hjälp av kakor har han kanske förmått lossa tungans band hos alla partiledarna under dagen.
 
Christina Nordenö, socialdemokrat i Sundsvall, blir ålderspresident och den som får öppna nya regionfullmäktige den 24 oktober.

– Det var en total överraskning att jag suttit så länge som sedan 2002. Och det känns svårt att jag inte vet alls hur diskussionerna går mellan partierna, säger hon.

I region- och kommunpolitiken är det partierna själva som sköter sonderingarna och diskussionerna. Utan inblandning av någon annan.

– Jag har lovats att få veta direkt när det är klart. Jag räknar med att de kommer överens så jag kan komma till dukat bord.

Av kakorna som P4 Västernorrland dukat upp väljer hon dammsugaren.

– Så det kan bli rent hus. Det där getingboet i mitten (arraksbollen) vill jag inte alls ha. Jag hoppas för Västernorrlands bästa att det kommer att lösa sig.