Barn ska hjälpa till med forskning kring nyckelpigor

4:32 min

Vi vet för lite om nyckelpigor. Det tycker vetenskapsfestivalen Forskarfredag som nu genomför nyckelpigeförsöket i hela Sverige där barn och skolungdomar uppmuntras att hjälpa till i forskningen genom olika projekt.

Det pysslas för fullt på Örnskolans avdelning Elsa Beskow. Barnen tillverkar nyckelpigor av papper, piprensare och ståltråd. Egentligen vänder sig nyckelpigeförsöket till lite äldre barn där tanken är att dom ska fota nyckelpigor i naturen för att på så sätt hjälpa forskare att lära sig mer om insekterna.

– Syftet med det att de ska hjälpa till med att skapa en app som ska känna igen de olika arterna av nyckelpiga. Sen hoppas vi att de ska bli intresserade av att utbilda sig inom naturvetenskap, berättar Ulrica Westin som är verksamhetschef på Komtek i Örnsköldsvik. 

Och upptäckarglädjen på avdelningen Elsa Beskow är det inget fel på. Här är till exempel två fascinerande fakta du inte visste om häftmassa.

a) det är världens häftigaste massa.
b) den smakar ingenting.

Det är med andra ord inte osannolikt att några av framtidens forskare sitter i rummet. Liam kanske är en av dem, han vet mycket om både nyckelpigor och forkare:

– De forskar.

Hur ser de ut?

– Det beror på vad de är för sorts forskare. Vulkanforskare har dräkter, berättar Liam.