Nu är det stor Bokmässa i Göteborg

2:35 min

Idag började Bokmässan i Göteborg. Det är en stor festival om litteratur, kultur och samhällsfrågor.

Bokmässan ordnas varje år, sedan år 1985. Författare och journalister från hela världen kommer dit för att prata. Förlag, tidningar och olika företag har utställningar och säljer böcker. Lärare, bibliotekarier och andra som är intresserade av böcker och kultur åker dit som besökare. Bokmässan brukar ha över 90 000 besök varje år.

Förra året var det mycket protester mot Bokmässan. Den högerextrema tidningen "Nya tider" fick vara med på Bokmässan. Det gjorde att många författare och besökare inte åkte dit. Dessutom var det en stor demonstration med nazister utanför Bokmässan. Det var mycket bråk på stan. Många färre besökare än vanligt kom till Bokmässan.

Men i år får inte den högerextrema tidningen "Nya tider" vara med på Bokmässan. Frida Edman är chef för Bokmässan. Hon säger att den tidningen fick för stor uppmärksamhet, och det påverkade hela Bokmässan. Det är inte rimligt att en tidnings utställning ska påverka hela mässan, som har nästan 900 utställningar, säger hon.

– Allt ljus föll på en enda utställare, av 800-900 utställare, och det är ju orimligt. Inte bara för oss, utan även för våra författare som kommer, och våra förlag och våra samarbetspartners, säger Frida Edman till P4 Göteborg.

Bokmässan i Göteborg pågår hela helgen. Idag torsdag är det bara öppet för personer som jobbar i skolor, bibliotek och med kultur. Men på fredag, lördag och söndag är det öppet för alla.