Svårt att få pengar i aktivitetsersättning

Det har blivit svårare för sjuka och funktionsnedsatta att få pengar i aktivitetsersättning. Det visar siffror som Ekot har tagit fram.

En av dem som får klara sig utan de här pengarna är 22-åriga Celine:
 
– Så nu betalar ju Mamma allt. Och Pappa. Det är ju jobbigt. Jag har ju tänkt att jag ska flytta hemifrån, men det kan jag inte göra nu för jag har inga inkomster.

Aktivitetsersättning är pengar som betalas ut av den statliga myndigheten Försäkringskassan.

Det är ett bidrag som kan ges till unga personer upp till 30 år, om man har svårt att få ett vanligt jobb. Personer som får aktivitetsersättning kan istället ha ett praktikjobb, gå en utbildning eller arbeta på daglig verksamhet, där uppgifterna ska vara lättare att klara av.

Celine har autism och adhd. Hon berättar att hennes arbetsförmåga bedömdes olika av två olika myndigheter:
– Arbetsförmedlingen vill inte ha mig för jag är för sjuk. Försäkringskassan säger att jag är för frisk och ska söka jobb hos Arbetsförmedlingen.

Journalister på Ekot frågade Försäkringskassan hur många som får nej när de söker aktivitetsersättning. Myndigheten svarade då att det för fyra år sedan bara var 20 procent som fick nej, men nu i sommar hade siffran stigit till 60 procent. Fler än hälften av de sökande får alltså nej numera.

Förändringen beror på att Försäkringskassan nu tolkar lagen hårdare.
Deras lagexpert Ingeborg Watz-Forslund säger att den nya tolkningen är mer rättvis, eftersom alla sökande nu för tiden bedöms på samma sätt:
– Vi tillämpar lagen mer likformigt och korrekt idag. 
 
Intervjuerna här gjordes av Anna-Karin Sivberg på Ekot.