"Blir sannolikt fler talmansrundor"

1:49 min

Talmannen Andreas Norléns möten med partiledarna, för att försöka bilda en ny regering, verkar inte vara över, och ytterligare talmansrundor kan vänta.

Det meddelade talmannen under en presskonferens nu under eftermiddagen.

– Jag kommer att analysera de olika synpunkter och bedömningar som har delgivits mig, och därefter överväga nästa steg i processen. Ett konkret steg som redan nu är bestämt är att jag i morgon ska träffa de vice talmännen och informera om dagens överläggningar, säger Andreas Norlén (M).

Efter det väntas ett nytt besked om vad nästa steg blir, och troligen väntar ytterligare talmansrundor likt den i dag.

– Min bedömning är att det sannolikt kommer bli aktuellt med en eller fler ytterligare talmansrundor för att diskutera med partiledarna utifrån beskeden de gett mig i dag. Vi återkommer med besked om när jag fattat den typen av beslut, säger han.

Dagens talmansrundor gav alltså inga klara besked, och låsningarna som fanns före valet tycks ligga kvar. Den enda riktiga nyheten från Stefan Löfven (S) var att han och Ulf Kristersson (M) setts för att diskutera situationen.

Även Jimmie Åkesson (SD) cementerade den inställning han haft sedan tidigare. Sverigedemokraterna kommer, om möjligt, fälla alla regeringar som inte ger dem inflytande.

Jan Björklund (L) som pratade länge om vikten av att hitta blocköverskridande samarbete. Han pekade bland annat på Tyskland där socialdemokrater satt sig i koalition med kristdemokrater, och menade att förhandlingarna kan ta tid.