Syöldate/Skiellet/Skellefteå

Sameby kritisk till samråd om batterifabrik

2:16 min

Mausjaur sameby kritiserar samrådet när det gäller den planerade batterifabriken utanför Skellefteå. Nu begär samebyn ett möte med både Northvolt och kommunen.

Företaget Northvolts planerade batterifabrik utanför Skellefteå är ett av Sveriges största industriprojekt.

Fabriken ska producera batterier till framtida elbilar och den totala investeringen är beräknad till omkring 30 miljarder kronor.

Företaget räknar på 2000-2500 arbetstillfällen när fabriken är i full drift – den första produktionen är tänkt att dra igång 2020.
I juni fick företaget miljötillstånd för verksamheten, Skellefteå kommun har detaljplanerat området och markarbetet har inletts.

Skogen avverkas

Just nu avverkas en yta motsvarande 150 fotbollsplaner för att ge plats för fabriken, en yta som i slutändan kan bli dubbelt så stor.

Men området ligger inom Mausjaurs samebys vinterbetesland – och samebyn anser att den inte blivit inbjudet till något samråd, varken av kommunen eller Northvolt.

- Man har haft en träff på plats med oss, det är det enda. Man har inte haft några samråd om varken detaljplaner eller verksamheten i övrigt, säger Jan Rannerud, som representerar samebyn.

Hur borde det ha gått till?

- Vid ett normalt samråd ska samebyn kunna beskriva sin verksamhet och vi upplever inte att det har skett. Vi vill kunna se handlingar om den planerade verksamhet som vi sen kan besvara, säger Rannerud.

Från Skellefteå kommuns sida är man dock överraskade över kritiken från Mausjaurs sameby.

Kommunen överraskad

Planeringschefen Lars Hedqvist säger att kommunen har skickat ut samrådshandlingar, men återkopplingen kom inte förrän i slutet av planarbetet då kommunen träffade representanter för samebyn på plats vid den planerade fabriken.

- Slutsatsen av den besiktningen var att det här inte var något viktigt område för samebyn, även om det skulle kunna påverka rennäringen, säger Lars Hedqvist.

Hedqvist säger vidare att allt detta är skriftligen dokumenterat och protokollfört och han blir nu förvånad över reaktionen från samebyn.

- Vi vill ha en bra relation med samebyn och kommer initiera ett möte så fort som möjligt. Det är ju i högsta grad aktuell eftersom företagets samrådsprocess om miljötillståndet fortsätter.

Även Northvolt är förvånad över kritiken och har under tisdagen skriftligen svarat samebyn. Där redogör företaget att samebyn har bjudits in till samråd, både skriftligen och muntligen.

Företaget upplever därför att det inte kommit några invändningar och menar därför att något missförstånd uppstått.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio