Lärare fick dammtrasor – uppmanades att städa

3:02 min

Lärarna på Hällaryds skola ska börja städa. På en studiedag fick de dammtrasor och städinstruktioner av skolans rektor, något som lärarfacken reagerar mycket starkt mot.

– Vi kan knappt tro att det är sant att man vill använda lärare till sådant. Lärarna har redan nu mycket att göra. Vi är upprörda å deras vägnar, säger Lena Sandgren som är Lärarförbundets ordförande i Karlshamn.

Lärarnas Riksförbunds distriktsordförande Niclas Wahlgren säger att han kommer att ta upp frågan på ett möte med utbildningsförvaltningens chef Patrik Håkansson. 

Men Patrik Håkansson anser inte att rektor Jenny Altin som delade ut dammtrasorna och gav lärarna städinstruktioner har överträtt sina befogenheter.

Jenny Altin själv hänvisar till kommunens egenkontrollplan, där det framgår att alla anställda har ansvar för materialvård och hygien.

– Det här bygger på ett missförstånd. Lärarna har inte fått nya arbetsuppgifter utan vi har bara förtydligat vad som ingår i egenkontrollplanen, säger hon. 

Men Lena Sandgren på Lärarförbundet köper inte den förklaringen.

– Vi kan inte gå med på att lärare ska användas som städare. Styrelsen kommer att be arbetsgivaren att backa, säger hon.

Uppmaningen till lärarna handlar om hygienkontroll: hålla rent på sina arbetsplatser, damma och torka av bänkar, skrivbord och fönsterbrädor i klassrummen där städarna inte kommer åt för att det ligger saker i vägen.