VALET 2018

Beskedet: Liberalerna lämnar Alliansen i Uppsala

3:27 min

Efter ett över två timmar långt möte beslutade under torsdagskvällen Liberalernas medlemmar att säga ja till ett politiskt samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Därmed spricker alliansen.

- Det var en övertygande majoritet, nästan alla i salen röstade ja till förslaget att bryta blockpolitiken och inleda ett mittenstyre, säger en glad Mohamad Hassan, gruppledare för Liberalerna, direkt efter mötet.

På fredag har S, L och MP kallat till pressträff för att presentera det nya styret i Uppsala och vilka som kommer att bli kommunalråd.

Under torsdagskvällen stod det klart att från Liberalerna kommer Mohamad Hassan och Helena Hedman Skoglund som idag är skolpolitisk talesperson att bli kommunalråd om mittenblocket går igenom i kommunfullmäktige.

Socialdemokraterna i Uppsala har efter valet velat ha ett mittensamarbete med Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet. Nu ansluter sig Liberalerna till den idén. Än så länge står däremot Centern utanför det samarbetet.

På ett medlemsmöte på torsdagskvällen sa Liberalernas ja till politiskt samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Men de tre partierna skulle få 35 mandat av 81 i kommunfullmäktige - alltså inte en majoritet.

Liberalernas beslut betyder att de lämnar samarbetet med de fyra allianspartierna. Alliansen styrde Uppsala kommun åren 2006-2014.

Det var mycket folk på plats i Blåsenhus i Uppsala då Liberalerna höll sitt möte. Kaffe och tårta serverades innan mötet.

- Det är i kväll det gäller, upp till bevis för oss liberaler här i Uppsala. Det är verkligen ett vägval, säger en av de många medlemmarna som gick in i möteslokalen strax innan klockan 19.

I flera veckor har Liberalerna förhandlat med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om ett nytt styre i Uppsala kommun.