Oenighet om Italiens budget

1:55 min

I eftermiddags satte sig delar av den italienska regeringen i möte för att försöka komma överens om hur stort underskott man ska tillåta i nästa års budgetprognos.

De olika företrädarna står långt ifrån varandra och i debatten har även rykten cirkulerat om att ekonomiministern skulle sitta löst. Men det tillbakavisas av vice premiärminister Luigi Di Maio från Femstjärnerörelsen.

– Det finns inga planer på avgångar och det handlar inte om att trotsa Europa och marknaderna. Men vi behöver se över var vi kan göra nedskärningar, sa Luigi Di Maio i Bryssel idag.

Men trots hans försäkringar har ryktena om att ekonomiministern Giovanni Tria skulle sitta löst återkommit under dagen. Detta sedan han framfört EU-kommissions önskemål om en stram budget. Tria föreslår att underskottet i statens finanser ska hållas till 1,6 procent av BNP.

Men det skulle innebära att det blir svårt att finansiera till exempel medborgarlön och en förändring av pensionssystemet, som är kärnfrågor för de båda regeringspartierna.

Vice premiärminister Luigi Di Maio föreslår ett underskott på 2,4 procent, medan vice premiärminister nummer två, Matteo Salvini, säger 2 procent.

Luigi Di Maio refererar till Frankrike som kommer att tillåta ett ännu större underskott i sin prognos, men skillnaden är att Italien dessutom har en statsskuld som är den näst högsta i EU, 130 procent av BNP.

Parterna tycks vara långt ifrån en överenskommelse. Men ett beslut bör komma senast ikväll, då ett regeringssammanträde ska hållas och där budgetprognosen är en av punkterna.