P1-MORGON FREDAG DEN 28 SEPTEMBER

De har nyckelroller i svensk politik

12 min
  • Det är intensiva dagarna som råder i svensk politik just nu.
  • I går träffade samtliga partiledare talmannen Andreas Norlén för att komma fram till vem han ska föreslå som ny statsminister.
  • Centerpartiet och Liberalerna anses ha en nyckelroll i en framtida regeringsbildning. Hör Michael Arthursson, partisekreterare (C) och Jan Björklund, partiledare (L).

Kan du förstå analysen om att Alliansalternativet är dött?

– Jag kan förstå alla analyser, men man måste förstå att det här bara är spekulationer. Det här måste få ta tid. Alla partier har sagt saker som gör att lägger man ihop allting så går det knappt bilda en regering. Det är för många som sagt "glöm det", då går det ju inte. Det måste luckras upp, de där uttalandena, säger Jan Björklund (L).

Vad talar idag för en alliansregering när ni är så oense om stödet av SD?

– För att vi är överens om att söka stöd för Kristersson som statsminister och inleda samtal över blockgränserna. Och det är inte SD utan S och delvis också MP. Jag väljer att koncentrera mig på att detta kommer att fungera.

Kan du slå fast att en Alliansregering med aktivt eller passivt stöd med SD är uteslutet?

– I det läget som är nu. Skulle vi bygga en regering på SD:s stöd, så måste man förstå att med det parlamentariska läget vi har nu så talar vi inte om ett passivt stöd, det kräver aktivt förhandlingsarbete. Sen kan man låtsas att det är någonting annat, men det är det som det är. Ett passivt stöd finns inte, så om man ska regera med stöd av SD så krävs ett omfattande samarbete och det är uteslutet, säger Björklund i P1-morgon. 

Michael Arthursson, ser du Alliansen som ett levande alternativ?

– Det är högst levande, det är den bästa lösningen vi kan få just nu, säger Michael Arthursson (C).