Magnus Krusells Kalmar FF-blogg

Krusell: Kris i Kalmar FF efter ännu en förlust

3:27 min

Efter ännu en förlust för Kalmar FF, den här gången 1-2 mot Häcken, menar Magnus Krusell att KFF genomgår en kris. P4 Kalmars fotbollskrönikör känner oro för hur hösten ska sluta.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Kalmar FF genomgår just nu en slags kris. Detta måste sägas efter ännu en förlust, som dessutom känns förfärligt onödig.

Att förlora mot ett bra lag som Häcken är egentligen inte så märkligt i sig. Häcken är ett topplag med klasspelare på de flesta positionerna. Det är bara det att den här matchen, precis som flera andra matcher på sistone, avslöjar att det är något fundamentalt som fattas i KFF just nu. 

Äntligen lyckades man göra ett mål, vilket är en enorm framgång sett till måltorkan på sistone. Ett riktigt vackert mål dessutom, signerat Nils Fröling. Överhuvudtaget var första halvlek, när målet kom, en helt okej insats från KFF. Inte glimrande på något sätt, men ändå med en tydlig ambition att sätta avtryck. 

Helt enligt planerna kom Häcken ut med en totalt spegelvänd taktik i andra halvlek. Från en parkerad buss inspirerad av Örebro och Dalkurd (tränare Andreas Alm hade gjort sin läxa) i första till full fart framåt i början av andra. KFF höll på att få matchen precis dit de ville. Utmärkta kontringslägen fanns. 

Problemet är att KFF har ingen plan B. Man kan inte ställa om från det eviga högriskspelet med hundratusen passningar på egen planhalva till en rakare och mer effektiv fotboll. Istället två gånger Paulinho och plötsligt stod det 1-2. Rullgardin ner. 

Ett frustrerat KFF, där jag särskilt känner besvikelse över de mer erfarna spelarnas attityd, hade inga nycklar till en forcering. Allt blev bara krampaktigt och spretigt. Man skänkte bort en match som åtminstone borde ha inneburit en viktig poäng.

På topp sprang återigen Papa Diouf utan att skapa någonting och borde, om alternativ hade funnits, ha spelat sig ur startelvan för gott den här säsongen. På mitten verkar Herman Hallberg ha fastnat i sidledspassningarnas träsk. Inte ens Rasmus Elm är i närheten av den klass han borde kunna hålla. Lucas Hägg Johansson i målet får för andra matchen i rad ta på sig ett billigt baklängesmål.

Resultatraden den senaste månaden är direkt svag från Kalmar FF:s sida. Vilken annan säsong som helst hade krisrubrikerna varit hur stora som helst, men av någon anledning kommer man hittills undan. 

Jag har svårt att förstå vad tränarduon Rydström/Nilsson vill med det ändlösa bollinnehavet och att man inte har ett alternativ att plocka fram när matchen utvecklas på det sätt som den här gjorde. 

Inte heller jag tror på allvar att KFF riskerar att åka ur eller drabbas av kvalspel. Om vi ska titta helt krasst på tabellen, måste vi emellertid konstatera att så vansinnigt säker mark är man inte på. 

Hösten 1999 satt vi och väntade på ytterligare en enda seger. Det hade räckt den gången. Segern kom aldrig och efter kvalförlust mot Gais åkte KFF ur allsvenskan. Det ska väl inte behöva gå så den här gången? 

Ändå söker det riskscenariot mig. Det vill till att det blir en seger snart för KFF. Om den inte kommer på söndag mot Brommapojkarna, vet jag ärligt talat inte när den ska komma.