
Boeing och Saab vinner jätteupphandling
Företagen Saab är inblandad i den stora affär som flygplanstillverkaren Boeing vunnit om att leverera skolflygplan till det amerikanska flygvapnet. Affären är värd totalt omkring 81 miljarder kronor enligt ett pressmeddelande från Saab. Vid öppningen av Stockholmsbörsen rusar nu försvarsbolaget Saab 12,3 procent.
Fortfarande finns möjlighet för konkurrenter att protestera mot valet av Boeing men Douglas Lindahl som är aktieanalytiker på analysföretaget Kepler Chevreux tror att affären kommer bli av:
– Sannolikheten att affären blir av ser jag som stor. Saab agerar underleverantör till Boeing. Vi vet inte hur stor andel av ordern som Saab ska få men vi räknar med att de ska få en 30-procentig andel av det totala ordervärdet som Boeing tilldelas. I USA har man rätt att protestera mot ett sådant här beslut men det tror jag inte kommer att ha någon inverkan på vem som vinner, säger han.
Ett stycke svensk industrihistoria, så formulerar sig Saabs presschef Ann Wolgers till TT om den här affären som alltså med stor sannolikhet blir av och som har varit på gång under lång tid.
Exempelvis var Saabs styrelseordförande och vd med när statsminister Stefan Löfven träffa president Donald Trump i Washington i våras. Boeing är huvudleverantör och Saab en så kallad riskdelande partner i utvecklingen av planet som heter T-X och som ska ersätta gamla skolflygplan i USA.
Men omkring 90 procent av tillverkningen väntas ske i USA. Därför tror Douglas Lindahl inte att det här kommer få någon större betydelse för Sverige och Linköping:
– För Sverige är det väl inte särskilt viktigt förutom att det visar att vi har en enorm kunskap i vårt land i form av SAAB men planen kommer till största delen tillverkas i USA. I uppstartsfasen kommer delar av ordern levereras från Linköping men det blir en ganska liten del.
Vad tror du att det här kan betyda för Linköping?
– För Linköping initialt kommer det inte vara så viktigt.
Det rör sig om en beställning på 351 plan, en affär som enligt Reuters är värd 9,2 miljarder dollar, omkring 81 miljarder kronor.
– För oss är det en volymaffär som vi aldrig haft i modern tid och skulle förändra Saab i grunden på många olika sätt, sade Jonas Hjelm, chef för Saabs flygverksamhet, till TT i en tidigare intervju.
I ett pressmeddelande beskriver Saabs vd och koncernchef Håkan Buskhe samarbetet med Boeing:
"Det är en stor bedrift för Saabs och Boeings partnerskap och för vårt gemensamma team. Nu ser jag fram emot att leverera det första skolflygplanet till det amerikanska flygvapnet", säger han.
Enligt pressmeddelandet kommer mer än 90 procent av tillverkningen att ske i USA där det skapar över 17|000 arbetstillfällen. Hur många jobb som projektet kan generera i Sverige är oklart.
Saab ger i nuläget inga ytterligare intervjuer utan hänvisar till pressmeddelandet.