Omstritt turkiskt statsbesök i Tyskland

1:55 min

I dag börjar den officiella delen av den turkiske presidentens omstridda statsbesök i Tyskland.

Erdoğan försöker tona ned motsättningarna medan kritiker vänder sig mot att den auktoritäre ledaren tas emot med stora hedersbetygelser.

Under sitt besök i Berlin får president Recep Tayyip Erdoğan äta både lunch och frukost med förbundskansler Angela Merkel, som han förra året upprepade gånger beskyllde för nazimetoder.

Allra först i dag tar förbundspresident Frank-Walter Steinmeier emot med hedersvakt vid slottet Bellevue. Men all pompa och ståt som protokollet föreskriver döljer inte den motvilja som Erdoğans besök också åtföljs av.

Kvällens bankett bojkottas av politiker från alla partier. De vill inte dinera med en stats- och regeringschef som kränker demokratiska fri- och rättigheter och som på godtyckliga grunder fängslar journalister, politiker och andra misshagliga personer, däribland flera tyska medborgare.

Förbundsdagsledamoten och förre språkröret för de Gröna hör till Erdoğans skarpaste kritiker i Tyskland.

Efter de många återbuden fick han sent omsider en inbjudan till statsbanketten och vill utnyttja tillfället för att ge Turkiets president en lektion i demokrati.  

– Genom min närvaro måste han stå ut med att opposition hör till, säger Cem Özdemir.

Efter en period av hätska utfall mot Tyskland är tonläget idag ett helt annat. Under trycket av en accelererande ekonomisk kris och kännbara sanktioner från USA, säger Erdoğan att han vill vända blad och utveckla en relation grundad på ömsesidig respekt. 

Turkiet behöver nya allierade och Tyskland, den viktigaste handelspartnern står högt på listan.

Samtidigt är Tyskland och EU angelägna om att Turkiet ska hindra flyktingar och migranter från att ta sig till Europa.

Besöket är inte ett uttryck för en normalisering, underströk värden president Steinmeier inför sitt möte med Erdoğan. Men det skulle kunna vara en början om förhållandena i Turkiet förbättras.

Ett massivt säkerhetspådrag omgärdar det turkiska statsbesöket. Under dagen väntas uppemot tiotusen personer delta i demonstrationer mot Erdoğan.