Klassiska musiker i Indien hotas

1:39 min

Rapporterna om trakasserier och hot mot kulturutövare i Indien har de senaste åren kommit allt tätare. Den här gången är det musiker inom den klassiska musiken i södra Indien som utsatts.

En av dem som hotats är sångaren TM Krishna.

Kritiken har bestått i att han lagt till religiösa element i en del av sina musik och sjungit om Jesus. Detta ska ha lett till att hans konsert i ett tempel i USA flyttades till ett universitet efter påtryckningar från grupper som ansåg att Krishnas agerande var ett tecken på en anti-hinduisk inställning. Detta fick i sin tur honom att svara att han tänker besjunga Jesus och Allah varje månad hädanefter.

Den klasisska musiken har då och då använts även i religiösa sammanhang även om dess ursprung varit icke-konfessionell.

TM Krishna är en artist som även tidigare hamnat i kontroverser när han kritiserat kastelementet inom den klassiska musiken. I delstaten Tamil Nadu, som Krishna kommer ifrån, har en hindunationalistisk grupp hotat att ge sig på klassiska musiker som sjunger kristna hymner eller uppträder på kristna institutioner.

Nu har en stödaktion till TM Krishna och andra hotade musiker inletts. 170 personer däribland kända kulturprofiler och akademiker har undertecknat ett upprop mot hoten däri man också kritiserar myndigheterna för att inte göra tillräckligt för att garantera musikernas säkerhet.