
Namnstriden i Makedonien hårdnar
I Makedonien hårdnar nu striden inför den folkomröstning om att ändra landets namn som ska hållas på söndag. En namnändring är en förutsättning för framtida EU- och Natomedlemskap men i ett tal i FN i går uppmanade Makedoniens president sina landsmän att bojkotta folkomröstningen.
Samtidigt, i Skopje, fortsatte premiärminister Zoran Zaev att kampanja för ett namnbyte.
– Den 30 september är dagen då vi kommer att skriva historia! Ropade premiärminister Zoran Zaev ut över torget i staden Tetovo, några mil från huvudstaden Skopje.
– Och det är, sa han, bara de som går och röstar som räknas, inte de som bojkottar valet. De kommer istället att få skämmas, sa Zaev med tydlig hänvisning till Makedoniens president Gjorge Ivanov som samma dag stått i FN:s generalförsamling i New York och uppmanat till valbojkott.
Den föreslagna namnändringen till Republiken Nordmakedonien är en kräkning av vårt självbestämmande, sa Ivanov. Han står i politisk opposition till den socialdemokratiskt ledda regeringen.
Efter en konflikt som varat i mer än ett kvarts sekel enades Makedoniens och Greklands regeringar i somras om en uppgörelse där Grekland häver sitt veto mot ett makedonskt Nato- och EU-medlemskap mot att Makedonien byter namn, till Nordmakedonien.
Makedonien, säger grekerna, är en region i norra Grekland och genom att kalla sig så gör grannlandet, menar man, i praktiken anspråk på grekiskt territorium.
Den historiska uppgörelsen har hyllats av företrädare för västvärlden. Såväl USA:s försvarsminister, som Natos generalsekreterare och Tysklands förbundskansler har varit i Skopje och uppmanat invånarna att gå och rösta för en namnändring.
Enligt opinionsmätningar är också en majoritet i Makedonien för att byta namn om det också innebär att dörren öppnas mot EU och Nato. Men det finns också en stor grupp som liksom landets president manar till bojkott. Och om färre än 50 procent går till valurnorna på söndag blir folkomröstningen ogiltig.
– Det är ju som om Grekland skriver vår grundlag, det är en form av ockupation, säger Goran Kostovski som engagerar sig för en bojkott på söndag.
Också i Grekland finns ett stort motstånd mot uppgörelsen och där anser många att grannen i norr överhuvudtaget inte ska få använda sig av namnet Makedonien i någon form.