Nils Funcke: "Det är djupt bekymmersamt för mediebolagets ledning"

2:18 min

Efter P4 Jönköpings avslöjande att en man bakom en SD-kupp på nätet har en koppling till mediebolaget Hall media reagerar nu yttrandefrihetsexperten Nils Funcke starkt.

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är kritisk till Hall media efter uppgifterna om att en person som spridit en falsk namninsamling på nätet går att koppla till företaget.

Mannen jobbar med marknadsföringsfrågor och sociala medier åt Hall media från ett externt bolag som Hall media också är delägare i, och har tidigare jobbat redaktionellt på en av företagets tidningar, och haft ett redaktörsansvar.

Även om personen inte verkar redaktionellt längre, ser Nils Funcke allvarligt på kopplingen.

– Det är djupt bekymmersamt för ledningen för Hall media. Det handlar ytterst om vilken tillit Jönköpingsborna ska ha till tidningarna. Man borde dra upp moraliska och etiska riktlinjer om vad man får och inte får göra när man verkar i bolaget, säger Nils Funcke. 

Den falska namninsamlingen fick stor spridning efter valet, det var ett upprop mot valfusk som sades komma från SD. Den har nu stoppats av administratören på sidan som administrerade den, eftersom den är falsk. Det var efter att Metro, och mediesajten Faktiskt granskade insamlingen, och uppmanat folk att sluta sprida den. Sverigedemokraternas presschef har tidigare dementerat att partiet har med den att göra.

Syftet med namninsamlingen var att driva med Sverigedemokraternas anhängare och påvisa att de sprider vidare länkar utan att läsa allt som står i dem, mannen har förklarat på sin Facebooksida i ett inlägg som han i efterhand har raderat.

Marie Johansson Flykt, ansvarig utgivare för Hall medias tidningar tycker att det är allvarligt att en sån här kupp kan kopplas till Hall media, men hon vill understryka att mannen inte längre jobbar redaktionellt.

– Han påverkar inte vårt redaktionella arbete, det är viktigt att understryka. Men det är bekymmersamt att något sådant här kopplas till oss, genom samarbetet med honom nu som extern aktör, säger Marie Johansson Flyckt, ansvarig utgivare för Hall medias tidningar. 

Enligt Nils Funcke skadas mediehuset av sådana här tilltag, även om mannen inte idag har en koppling till det redaktionella arbetet, är det ändå problematiskt att den här typen av politiska kampanjer kopplas samman med mediehuset.

– Jönköpings-posten och andra medier brukar kritisera "fake news", samtidigt nu visar det sig att man har ett samarbete och är delägare i ett bolag där den ansvarige gör falska namninsamlingar som dessutom är inriktat mot ett politiskt parti. Det är allvarligt och borde få konsekvenser, säger Nils Funcke.