Valet 2018 – Uppsala län

De vill styra Uppsala de kommande fyra åren

2:40 min

Förslaget på de nya mittenstyret och de nya kommunalråd presenteras idag på en presskonferens i Uppsala. På samma pressträff stängdes dörren till C.

Igår beslutade Liberalerna på ett medlemsmöte att lämna Alliansen och istället försöka bilda styre tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

– Vi bryter blockpolitiken och skapar något nytt som är bra för Uppsala. Vi gräver ner det rödgröna samarbetet och luckrar upp alliansen, säger Liberalernas Mohamad Hassan.

I och med det kan Uppsala kommun få ett nytt styre de kommande fyra åren. I morse höll de tre partierna presskonferens för att presentera förslaget på det nya minoritetsstyret.

– Det är ett mittenstyre. Vi kommer att kunna söka stöd både åt höger och vänster, säger Erik Pelling, socialdemokratiskt kommunalråd i Uppsala. 

Ett stort problem är att ni inte har egen majoritet, hur tänker ni att det här ska gå till rent praktiskt?

– Det är det som är finessen. Vi kan navigera i mitten och vi utgår från att det kommer att lyckas.

Under morgonen kom beskedet från Centerpartiet att de öppnar för förhandlingar över blockgränsen. Men det nya mittenstyret stänger den dörren.

– Det tåget har gått, säger Erik Pelling, socialdemokratiskt kommunalråd i Uppsala på pressträffen.

De tre partierna (S, L och MP) som vill styra tillsammans har totalt 35 mandat. Om M, C, KD och SD skulle gå ihop och rösta mot dem har de också 35 mandat. I det fallet skulle Vänsterpartiet med 9 mandat och Feministiskt initiativ med 2 mandat avgöra vilken sida som vinner.

Här är förslaget på de nya kommunalråden och deras ansvarsområden.

  • Erik Pelling (S) kommunstyrelsens ordförande.
  • Mohamad Hassan (L) vice ordförande i kommunstyrelsen med ansvar för arbetsmarknad, vuxenutbildning, företagande, funktionsnedsättning och digitalisering.
  • Helena Hedman Skoglund (L) skola och jämställdhet.
  • Caroline Hoffstedt (S) välfärd, idrott, föreningar och integration
  • Rickard Malmström (MP) klimat, gator och natur.
  • Linda Eskilsson (MP) kultur- och demokratifrågor och folkhälsa.