Kritik mot kryphål i flygets klimatavtal

2:14 min

Den påverkan som flyget har på klimatet ska bromsas genom en internationell överenskommelse, som dock får kritik för att vara för svag.

Det internationella flyget ökar kraftigt, och väntas fördubblas om 20 år. Mängder av nya flygplan är beställda och många länder vill bygga ut sina flygplatser.

I somras kom FN:s flygorgan fram till det som kallats flygets Parisavtal, eller Corsia (länk till Transportstyrelsens information om Corsia), som det heter på branschspråk.

Redan från början kritiserades överenskommelsen för att vara för vek, för att varken minska flygtrafiken eller utsläppen.

Reglerna återstår att besluta om, och just nu diskuteras ett förslag med innehåll som knappast gynnar klimatet - det menar i alla fall Miljöpartiets EU-politiker Jakop Dalunde.

– Enligt förslaget skulle man kunna räkna olja som ett hållbart bränsle, om vissa produktionsvillkor uppfylls. Alltså exempelvis om ett flygbolag kör på olja som producerats av ett raffinaderi som drivs på förnybar energi. Det tycker vi är helt orimligt, säger Jakop Dalunde.

USA och Saudiarabien ska ha drivit på för att CORSIA ska gynna flygbolag som använder också fossila bränslen om de har lägre utsläpp än genomsnittet. Ett förslag som både den svenska flygbranschen men också Sverige och andra länder var emot.

Jakop Dalunde vill nu att EU-kommissionen ska säga nej till den regeln.

Dessutom vill Dalunde att det blir avslag på en annan del av förslaget, det om att de globala reglerna i Corsia skulle göra EU:s egen utsläppshandel för flyg ogiltig.

Corsia kan innebära samma sak för den svenska flygskatten, enligt Jakop Dalunde.

– Det finns ju tyvärr en risk att man ur ett internationellt rättsligt perspektiv tycker att det bara ska finnas ett enda instrument. Och att man då sätter press på EU och Sverige, med flygskatten, att man inte ska få ha dem, utan endast använda Corsia.

Varför är EU:s utsläppshandel bättre?

– För det första ska vi komma ihåg att Corsia inte ens har ambitionen att minska utsläppen, de ska få tillåtas öka i flera år framöver. Sedan, på sikt, ska man bromsa ökningen. Det är oerhört svagt.

– Därmed är EU:s utsläppshandel ett mycket bättre instrument som kommer att minska utsläppen, inte bara hejda ökningen, säger Jakop Dalunde, MP-ledamot i Europaparlamentet.