Chefläkare om slussandet av 85-åring: "Det här är förskräckligt"

1:37 min

Under två dygn i förra veckan slussades Hélène och Annica Westelius 85-årige pappa mellan hemmet, Bollnäs och Gävle sjukhus. Chefläkare John Mälstam på Gävle sjukhus svarar nu på döttrarnas kritik.

– Utan att känna till bakgrunden allt för mycket så blir jag lika upprörd som henne (dottern Hélène som intervjuades). Jag tycker det här är förskräckligt hur en äldre människa kan drabbas i sjukvården idag, säger chefläkare John Mälstam och fortsätter:

– Jag kan bara utifrån hälso- och sjukvårdsorganisationen be om ursäkt och beklaga. Så här ska det inte gå till. Jag håller helt med Hélène om att det här är ett systemfel.

John Mälstam berättar att det inte är första gången som en sådan här händelse inträffar och att man i Bollnäs och Hudiksvall haft diskussioner om förbättringsåtgärder.

– Vi kommer själva ta tag i det här och göra det vi kallar för en internutredning/händelseanalys och se vad som har gått snett här, säger John Mälstam.

Hur kommer det sig att sådant här kan fortsätta hända?

– Bra fråga. Av och till i sjukvården är det pressade situationer, överbeläggningar, svårt att finna platser för patienter och då blir det tyvärr ett bollande av patienter.