Valet 2018 – Uppsala län

Centern ville diskutera samarbeta i mitten - fick nej

1:49 min

Efter att Liberalerna har lämnat alliansen i Uppsala kommun öppnade även Centerpartiet på fredagsmorgonen för att samarbeta med S, L, och MP. Men svaret kom snabbt - den dörren är stängd.

Tidigare har Centern inte velat förhandla med Socialdemokraterna om ett mittenstyre. Men i morse, när de stod klart att Liberalerna lämnar alliansen för ett mittensamarbete, kom ett pressmeddelande från Centern om att de vill ha förhandlingar över blockgränsen.

– Eftersom att Liberalerna har spräckt Alliansen, så har vi sagt att det är jättedåligt för Uppsala att man är beroende av Feministiskt initiativ och Vänsterpartiet. Och då har vi sagt att vi öppnar upp för att diskutera sakpolitik, säger Stefan Hanna.

Socialdemokraternas Erik Pelling säger att de kan tänka sig förhandla sakpolitisk, men för en plats i den nya kommunledningen har tåget gått.

– Det är de här tre partierna (S, L och MP) som nu bildar Uppsala nya mittenstyre. Vi har förhandlat och Stefan Hanna valde att inte kliva på det tåget och nu har det tåget gått.