”Primärvården riskerar att kollapsa”

1:52 min

I dag går 727 läkare inom primärvården ut i ett gemensamt upprop på Dagens Nyheters debattsida. De skriver att om Sverige inte satsar på primärvården kommer den att kollapsa.

Magnus Isacson, specialist i allmänmedicin, är en av initiativtagarna.

– Problemet är att vi är för få allmänläkare, och för få distriktssköterskor också för den delen. Det är många hyrläkare som tas in. Det är inget fel på hyrläkare men det bästa skulle vara om vi hade en kontinuitet. 

Hur många läkare saknas i dag?

– Det är mellan 1200 och 1500 läkare eller specialister i allmän medicin i hela Sverige.

Så vad är det ni tycker måste göras? Vad är det som krävs av en ny regering?

– Vi tycker att man på nationell nivå skulle forma en plan tillsammans med professionen, med allmänläkarna, och se till så att man får en ordentlig rekrytering. Och med en bra arbetsmiljö inom primärvården vill vi se till att vi inte tappar för många, för att nu är det många som byter yrken eller blir sjukskrivna. Det är på grund av överbelastningen.

– Dessutom vill vi att det ska finnas tid för utbildning för det är ett problem, det har blivit mindre och mindre tid för utbildning de senaste åren. Om inte vi kan läsa på och hänga med på det allra senaste, för det uppdateras ju hela tiden, då kommer vi inte kunna fungera något bra, säger läkaren Magnus Isacson, specialist i allmänmedicin.