Det politiska spelet.

”Ekeroth var både tillgång och belastning för SD”

1:32 min

Kent Ekeroths förmåga att mobilisera var en stor tillgång för Sverigedemokraterna, säger Ekots kommentator Fredrik Furtenbach i podden Det politiska spelet.

Men Ekeroth hade en baksida.

– Belastningen var att han till slut blockerade väldigt mycket av partiets politik.

I podden Det politiska spelet kommenterar Ekots Tomas Ramberg och Fredrik Furtenbach P1 Dokumentärs avsnitt om förre SD-toppen Kent Ekeroth.

– Sammantaget är det svårt att beskriva den världsbild Kent Ekeroth ger uttryck för i dokumentären som något annat än främlingsfientlig, säger Tomas Ramberg i podden.

– Lägger man ihop alla argument han för fram så landar man inte bara i att det är en annan syn på migrationspolitik, utan det är en annan syn på människor som kommer från andra länder.

Ekots kommentator Fredrik Furtenbach tror att Ekeroth var en svår nöt för partistyrelsen – att han var både en tillgång och en belastning. Under våren 2018 petades Kent Ekeroth från partiets riksdagslista.

– Tillgången var att Ekeroth mobiliserade andra, var duktig på att sprida budskapet. Belastningen var att det till slut blockerade väldigt mycket av SD:s politik, att Jimmie Åkesson hela tiden var tvungen att svara på frågor om honom.

Det säger Ekots kommentator Fredrik Furtenbach i Det politiska spelet.

Lyssna på hela podden här!