Ekeroth: Jimmie har sitt perspektiv, jag har mitt

2:07 min

I en ny radiodokumentär berättar Kent Ekeroth om petningen, uppväxten, järnrörsskandalen och politiska framgångar. Inspelningarna sträcker sig över de åtta år Kent Ekeroth satt i Sveriges Riksdag.

Lyssna på dokumentären: Arvet efter Kent Ekeroth

– Det är vemodigt att lämna, efter allt man har gjort och allt man fått igenom i svensk politik, säger Kent Ekeroth.

Våren 2018 petades Kent Ekeroth under uppmärksammade former från riksdagslistan. Kort innan hade han först dömts för ringa misshandel i tingsrätten och sedan friats i hovrätten.

Partiledaren Jimmie Åkesson ville bli av med en företrädare som gjorde kontroversiella uttalanden och som hade ett leverne som tog fokus från politiken. Kent Ekeroth är i dag kritisk till sättet han petades på.

– Det tycker jag är konstigt, att de inte hade mage att bara säga det efter 12 års kamp tillsammans. Men det här är politik och Jimmie har sitt perspektiv, jag har mitt perspektiv.

Har ni pratat efter det där?

– Nej. Jag skickade ett meddelande och sa att vi borde ta en öl någon gång. Då sa han, det gör vi. Men sedan, valrörelse och så.

Ingen mer kontakt än så?

– Nej.

Kent Ekeroth blev rikskänd 2012 när Expressen publicerade järnrörsfilmen. I dag tycker han att händelserna på Kungsgatan har fått för stora proportioner.

– Erik Almquist var provokativ, det erkänner han också. Det var dumt och ser ännu sämre ut på film. Men om man tittar på vad situationen var så är det inte någon stor grej egentligen.

Vad ångrar du?

– Att vi stannade kvar och tjafsade med dem.

Efter petningen våren 2018 har Kent Ekeroth hyllat Ungerns ledare Victor Orban och sagt att han ska flytta till landet. Men flytten är skjuten på framtiden. Istället hoppas Kent Ekeroth att ungrare ska flytta Sverige.

– Jag tycker att svenska folket är fantastiska, men de har blivit så jävla mesiga. Ärligt talat, jag tror att Sverige skulle må bra av invandring från Ungern, om ungrare kom hit i massvis. Då skulle vi fått en grupp människor som hade lite sunda värderingar åtminstone.

Hela dokumentären kan du höra här