SAS presschef om nödlandningen i Luleå

Ett passagerarflygplan mellan Kiruna och Stockholm har tvingats nödlanda i Luleå. Freja Annamatz, presschef på flygbolaget  SAS, berättar vad som har hänt.

– Ja det stämmer. Det är ett flyg plan från Kiruna till Arlanda som fick ett tekniskt problem med ena motorn och som gjort en kontrollerad landning i Luleå. Allt har gått lugnt till och kaptenen har pratat med passagerarna ombord när de landade  och gått genom händelseförloppet för att ge en tydlig bild av vad som har hänt.

– Det var ett tekniskt problem med en motor som gör att man landar kontrollerat med en motor på Luleå flygplats.

Det kommer vittnesuppgifter att en motor ska ha brunnit, ett vittne ska ha sett flammor slå ut ur ena motorn.  Kan du bekräfta det?

– Jag har inga andra uppgifter annat än att det är tekniskt fel som har inträffat på den ena motorn som gör att vi då gör en kontrollerad landning. Vi fokuserar nu på att våra passagerare ska få komma så fort som möjligt till Arlanda, dit de var på väg, och i nuläget beräknar vi att de ska göra det strax efter klockan elva.

Hur tas de om hand annars, det ju ganska dramatiskt, vilket flera av dem vittnat om?

– Jag har stor förståelse att det uppfattas väldigt dramatiskt. Det här är något som våra piloter är väldigt tränade på att göra. Vad som har hänt är att efter landningen har kaptenen ombord pratat med passagerarna, gått igenom händelseförloppet för att ge en tydlig bild av vad som har hänt och lugna passagerarna. Just nu befinner de sig i Luleå, varifrån de ska flyga till Arlanda, fortsätter Freja Annamatz, presschef på SAS.

Hur ofta händer det här?

– Det händer ju inte ofta, men det är ju som jag säger att det är något som våra piloter tränar på, de här situationerna.  Det är inte vanligt alls, men när det händer tekniska fel av olika slag finns det tydliga säkerhetsrutiner och åtgärder.

Hur säkerställer ni att det inte ska hända?

--Alla flygplan genomgår omfattande tekniska program och undersökningar. Det här flygplanet kommer att gå igenom en grundlig undersökning och vi har rutiner och säkerhetsåtgärder som ska säkerställa att tekniska fel inte ska inträffa, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.