Alpinchefen: ”Vi har ett ansvar att utbilda dem”

6:30 min

Radiosporten har pratat med tre elitidrottspensionärer om livet efter karriären. Hur stöttar och förbereda då idrottsförbunden sina aktiva för en ny vardag?

Vi har pratat med friidrottsförbundet och den alpina delen av skidförbundet. Båda har sedan en längre tid tillbaka haft egna samarbeten med universitet för att möjliggöra studier i samband med elitidrott.

– Jag tror att det viktigaste är att man försöker vara proaktiv i det här arbetet, säger friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson som har kollat upp hur det har gått för friidrottare som avslutat sina karriärer under 2000-talet.

– Vår känsla är att någonstans mellan 50-60 procent av de som varit med på VM har gått på universitet och därefter fått ett arbete. Ytterligare 40-45 procent har idag ett arbete och en bra situation.

Skidförbundets alpina chef Tommy Eliasson säger att förbundet försöker uppmuntra sina åkare att tänka på livet efter karriären väldigt tidigt.

– En del är väldigt unga när de kommer in i landslagsverksamheten eller elitdelen vilket innebär att vi då har ett ansvar att faktiskt utbilda dem i vad som väntar efteråt, säger Eliasson.