Bara några få missbrukare får tillgång till livräddande läkemedel

2:01 min

Nässprej med substansen Naloxon kan häva en narkotikaöverdos, och sprejen är numera tillåten att dela ut till narkotikaanvändare. Men trots det delas den bara ut på ett fåtal ställen i landet.

Substansen kan snabb häva en överdos av opioider, som finns i till exempel heroin.

Vården har länge använt det som injektioner, men den finns numera i form av lätthanterlig nässprej.

Men en undersökning som P1:s Kaliber gjort visar att  trots att utredningar och regeländringar gjorts för att möjliggöra att nässprejen delas ut bland personer som löper risk att drabbas av en överdos, så är det bara på tre platser i landet som den delas ut.

Som i Skåne, där Johan är en av de som utrustats med nässpray.

– Det är inte mer än ett år sedan sedan jag var med om en bekant som dog framför mig... hade jag haft den här hade han nog levt i dag, berättar han.

Johan, som använt heroin i femton år, och nu går på metadon, är en av dem som det skånska treåriga Naloxonprojektet nu utbildat och gett ett eget Naloxonkit, en liten röd väska med två livräddande doser.

– Jag hoppas att jag ska slippa använda den, men jag lovar att jag kommer att göra det om jag behöver, säger Johan.

Tidigare i år gjordes en utredning av Socialstyrelsen och Läkemedelsverket, som såg över och justerade regler, och möjliggjorde Naloxonprogram i Sverige.

Naloxonprogram innebär att man utbildar i överdoshantering och hjärt- och lungräddning, och därefter delar ut läkemedlet.

Kalibers undersökning visar att av Sveriges 25 landsting och regioner är det bara vid sprutbytet i Stockholm, sprutbytet i Uppsala och i Region Skåne som det här görs.

I Blekinge och Jönköping, planerar man att skaffa in Naloxonkit under hösten, medan resten ännu inte har någon konkret plan. Majoriteten är positiva, men svarar att de avvaktar eller inväntar nationella riktlinjer.

Från Socialstyrelsen säger man att man satt samman information om hur man kan göra, men att det sedan är upp till landstingen.

– Vi har föreskrifter kring den möjligheten att kunna göra det här och vår förhoppning är att det ska räcka ganska långt, säger Eva Nyman, som är utredare med ansvar för Naloxon på Socialstyrelsen.

– Landstingen är ju intresserade av att komma igång med att arbeta med det hä,r och ser ju behovet, så att jag tror inte att det ska behövas något tvingande mer än så, säger säger Eva Nyman.