Biogas

15 miljoner investeras i ny biogasstation i Torvalla

1:14 min

Östersund får ytterligare en biogasstation. Den tilltänkta platsen är Torvalla och den beräknas vara klar lagom till invigningen av skidskytte-VM i mars.

Bakom etableringen står Gasum, en av Nordens största producenter av biogas. Tanken är att biogasstationen ska serva både tyngre trafik och personbilar med biogas.

Hela bygget beräknas kosta 15 miljoner kronor varav 6 miljoner finansieras med statliga medel från Naturvårdsverkets pengar i det så kallade Klimatklivet.

– Vi hoppas på att kunna inviga stationen lagom till skidskytte-VM som ju ska vara ett hållbart evenemang, säger Mikael Antonsson, Sales Manager på Gasum Sverige.

Bolaget ser även över möjligheterna att starta en lokal produktion av biogas, eftersom förutsättnignarna och råmaterialet – bark, spån och grot – redan finns i trakten i form av biprodukter från skogsnäringen.

– Ur hållbarhetssynpunkt är det ju bättre att producera lokalt istället för att behöva transportera gas upp till regionen, så vi vill helst ha produktion lokalt, säger Mikael Antonsson till P4 Jämtland.