Öland

Gamla trädgårdssynder straffar alvaret

0:58 min

Scillor och andra lökväxter håller nästan på att ta över alvaret på Öland. Varmare klimat gör att flera trädgårdsväxter börjar uppföra sig på ett nytt sätt.

Syren, scilla, påsklilja och äkta kaprifol räknas som invasiva arter, alltså inplanterade arter som förökar sig blixtsnabbt och riskerar att ta över annan växtlighet.

De flesta av de här trädgårdsväxterna fördes in i landet på 1800-talet, när vanligt folk fick möjlighet att skaffa blommor i trädgården.

Syrenerna har börjat fröså sig i Skåne, och scillor och andra lökväxter snudd på tar över alvaret på Öland och gotländska ängar.

Kunskapscentrumet Artdatabanken har nu tagit fram en lista med de 100 mest invasiva växterna och på sikt kan det arbetet resultera i att försäljning av vissa växter stoppas eller begränsas. 

– Min spaning är att det kommer att införas restriktioner på vissa. Man kommer nog att börja i den änden att man tar de mest kostsamma först, som vresros, parkslide och lupiner, säger Mora Aronsson, botanist på kunskapscentrumet Artdatabanken, till TT.