22-åring frias för mordet på Östra skolan i Katrineholm

1:11 min

En 22-årig man från Katrineholm frias av hovrätten för mordet på en 35-årig man på Östra skolan i Katrineholm i maj förra året. I tingsrätten dömdes han till 18 års fängelse.

Däremot döms han för grovt skyddande av brottsling, grovt vapenbrott och penningtvättsbrott till sammanlagt 2,5 års fängselse.

En 41-åring från Katrineholm - som var polisinformatör - dömdes till 14 års fängelse för medhjälp till mord och en en rad andra grova brott i tingsrätten. Hovrätten dömer honom till 14 år och nio månaders fängelse.

Hovrätten ändrar också domen för en 20-årig man som i tingsrätten dömdes för skyddande av brottsling och grovt vapenbrott. Hovrätten dömer honom för grovt vapenbrott för en kortare period än vad han dömdes för i tingsrätten till ett års fängelse.

Hovrätten anser inte att det är ställt utom rimligt tvivel att 22-åringen sköt 35-åringen till döds eller att han var på platsen vid mordet eller sprungit därifrån med vapnet. Hovrätten anser inte heller att det är bevisat att 22-åringen var med och planerade mordet, hämtat mordvapnet i Sågmon eller transporterade det till eller från platsen.

35-åringen sköts med sex skott vid 20-tiden den 14 maj 2017. Enligt hovrätten dödades mannen med uppsåt.

Den pistol som användes hittades nedgrävd i Sågmon 21 juli och Nationellt forensiskt centrum konstaterade att det fanns DNA-spår på kolven från 22-åringen och en 20-åring. Något motiv ar inte framkommit, men däremot uppgifter om att flera personer skulle kunna ha skäl för att vilja angripa 35-åringen och att det är klarlagt att flera personer var inblandade i mordet.

Hovrätten anser, till skillnad från tingsrätten, att det är klarlagt att det var 41-åringen, som knappt en timme före mordet kontaktade 35-åringen och såg till att 35-åringen fanns på mordplatsen vid tiden för mordet. Hovrätten menar att han haft en "central och något av en dirigerande roll i händelseförloppet", men att "utredningen inte ger stöd för att han deltog i mordet på sådant sätt och i en sådan omfattning att han kan dömas för mord". Men däremot konstaterar hovrätten att han främjat mordet.