Östersundshem

Östersundshems förra styrelse nekas ansvarsfrihet – öppnar upp för skadeståndskrav

1:44 min

För att eventuellt kunna vidta rättsliga åtgärder beviljas ingen ansvarsfrihet till tidigare styrelsen och förre vd:n Daniel Kindberg i tre av Östersundshems dotterbolag.

Östersundshem har 17 dotterbolag, och det är i tre av dom som styrelsen och tidigare vd:n Daniel Kindberg inte beviljas ansvarsfrihet. De tre berörda bolagen har också ansvarat för flera bostadsprojekt som blivit betydligt dyrare än planerat.

Att den nuvarande styrelsen, som tillträdde i somras, vidtar den här åtgärden, är för att kunna öppna upp för skadeståndskrav om det skulle behövas.

– För att kunna agera ifall det skulle vara oegentligheter. Det kan vara stämningar eller polisanmälan som kan gå vidare till rättsliga åtgärder, säger Unto Järvirova som är ordförande för den nuvarande styrelsen i Östersundshem. 

Anledningen till att det inte beviljas ansvarsfrihet är bland annat misstankarna om luftfakturor från byggföretaget PEAB, som framkommer i Östersundshems egna internutredning.

Men att styrelsen skulle stå inför rättsliga åtgärder, tror dåvarande vice ordförande i Östersundshems styrelse, Joackim Ekroth (M), blir svårt.

– Tidigare vd:n lämnade inte all information till oss, så vi tog beslut på felaktiga grunder. Jag har väldigt svårt att se hur man skulle kunna ställa oss till ansvar, säger han. 

Att en styrelse i ett kommunalt bostadsbolag inte beviljas ansvarsfrihet, är ovanligt.

– Det måste betraktas som ganska ovanligt. Jag tror inte jag har stött på det, säger Lars Matton som är jurist på SABO, en intresseorganisation för kommunala bostadsbolag.

Förre detta ordförande i Östersundshems styrelse, Tord Andnor (S) har avböjt att kommentera. 

P4 Jämtland har sökt dåvarande vd:n Daniel Kindberg för en kommentar.