Hultqvist: Kan innebära arbetstillfällen i Sverige

2:40 min

Svenska SAAB och amerikanska Boeing fick ordern på skolflygplan till det amerikanska flygvapnet. Det handlar om en stororder värd 80 miljarder kronor.

– Det här är ett tydligt bevis på svensk högteknologi, och att den är respekterad på de internationella marknaderna, och ett stort erkännande för SAAB som flygplanstillverkare. Det kan också spilla över i arbetstillfällen i Sverige, och bana vägen för ökad export runt om i världen för den här typen av produkter, det säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Från SAAB:s sida är det locket på, samma sak med Boeing. Förutom det pressmeddelande som skickats ut, så vill de bägge företagen avvakta med kommentarer till affären är helt klar eftersom de konkurrenter som förlorade kan försöka överklaga amerikanska flygvapnets beslut.

Enligt pressmeddelandet från sent i går kväll svensk tid är ordervärdet 9 miljarder dollar, ungefär 80 miljarder svenska kronor. Men det kan öka, även andra delar av det USA:s försvar behöver nya skolflygplan.

Aktieanalytiker försöker nu uppskatta värdet av SAAB:s andel, en uppskattning är att det kan röra sig om uppåt 25 miljarder kronor totalt. Däremot är det osäkert vad det betyder för antalet arbetstillfällen i Linköping, produktionen kommer till absolut största delen ske i USA.

– Det kommer betyda väldigt mycket för SAAB, men exakt vad det kan betyda för Linköping får tiden utvisa. Det vet vi inget om idag, säger Anders Danielsson, ordförande för fackförbundet Unionen på SAAB i Linköping.
 
När det handlar om det handlar om beställningar av försvarsmateriel, så ligger ju försvarspolitik och säkerhetspolitik nära.

– Det är klart det stärker banden, det är ju så att vi sedan gammalt har ett omfattande materielsamarbete med USA, och den transatlantiska länken är ju viktig i våra överväganden, och vi har ju också fattat beslut om att köpa ett markbundet luftvärnssystem från amerikansk tillverkare, säger försvarsminister Peter Hultqvist.