Piloten: Tränar på nödlandning var sjätte månad

1:50 min

Ett SAS-plan fick nödlanda i Luleå tidigt i morse, efter att man fått problem med den ena motorn.

En mycket ovanlig händelse, enligt flygkaptenen Anders Kjellgren från Svensk Pilotförening.

– Tveklöst. Men vi piloter tränar på det var sjätte månad i simulatorer.

Jörgen Bergkvist från Torsby satt på planet, som nyligen hade lyft från Kiruna.

 – Det startade som vanligt sedan gick det ungefär 15 minuter sedan tvärsmall det till. Jag satt på andra sidan så jag såg inte den motorn men det small till väldigt mycket och planet vek till vänster och sjönk lite. Det var en mycket konstig känsla, säger Jörgen Bergkvist.

Planet var på väg från Kiruna till Stockholm-Arlanda när de tekniska problemen gjorde att man tvingades nödlanda på Luleå Airport, det efter att en motor slutat fungera.

– De ropade ut att motorn hade gått sönder, den var överhettad, och de hade slagit av den.

Enligt uppgifter till Aftonbladet från en annan passagerare ska det ha slagit lågor ur motorn, men det är inget som SAS presschef Freja Annamatz varken kan bekräfta eller dementera.

– Jag har inga uppgifter annat än att det är ett tekniskt fel.

Mångårige flygkaptenen Anders Kjellgren från Svensk Pilotförening säger att det är väldigt ovanligt att sådant här händer.

– Det är ovanligt, tveklöst är det ovanligt i det verkliga livet. Däremot är det inte så ovanligt för oss piloter, för vi tränar på det var sjätte månad i simulatorer. Så vi är väl lämpade att ta hand om sådana här incidenter när de inträffar, säger Anders Kjellgren.

Enligt Luftfartsverket ska ingen person ha kommit till skada.
Men passageraren Jörgen Bergkvist från Torsby berättar att flera på planet reagerade starkt på det som hände och blev rädda. 

– Jag hade en tjej bredvid mig som var jätterädd, och när vi kom till Luleå pratade de om att ta hyrbil istället, och de hade 140 eller 150 mil hem till Blekinge, säger Jörgen Bergkvist.