Familjecentral öppnar i Gnesta

2:24 min

Efter årsskiftet kommer det att finnas mödrahälsovård, barnhälsovård, socialtjänst, öppen förskola och föräldrautbildningar under samma tak i Gnesta.

En familjecentral jobbar förebyggande gentemot familjer som har barn mellan 0 och 6 år. Det blir en mötesplats som ska stärka det sociala nätverket runt barnfamiljer.

– Man når ju både föräldrar och barn väldigt tidigt i och med att mödravården finns där. Då kan man fånga upp saker redan innan barnet är fött, som att det finns problem i förhållandet eller om det finns ekonomiska problem. Det är bra att kunna hjälpa till i ett tidigt skede, för att slippa trassel senare, säger Ann Malmström som är är chef för vuxen- och omsorgsförvaltningen. 
 
Att starta en familjecentral har varit aktuellt i Gnesta under flera år. Men nu finns en plan klar för hur det gemensamma arbetet mellan landsting och kommun ska se ut och det finns också en lokal. 

Även i Katrineholm och Flen kommer det att öppna familjecentraler under nästa år. Då har alla kommuner utom Trosa en familjecentral, även om Trosa har en liknande verksamhet men utan öppen förskola.