De blågröna vill ta över styret på Hammarö

1:33 min

Det kan bli ett blågrönt minoritetsstyre på Hammarö. De fyra partier som ingår i Hammarösamverkan har bestämt sig för att försöka ta makten i minoritet. Hammarösamverkan förhandlar även om att få med sig Centern, men för att få majoritet krävs stöd av antingen Sverigedemokraterna eller Socialdemokraterna i viktiga omröstningar.

Hammarö har den gångna mandatperioden styrts av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet. Men de har inte längre majoritet efter kommunvalet, där Socialdemokraterna tappade två mandat. 

Samtidigt har de fyra partierna i Hammarösamverkan bara 13 av 31 mandat. Hammarösamverkan består i nuläget av Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Men de fyra partierna förhandlar även om att få med sig Centern, men det skulle ändå inte räcka till majoritet.  Om de får med sig Centern får de 15 mandat, ett mandat från majoritet. För att få majoritet krävs stöd av antingen Sverigedemokraterna eller Socialdemokraterna i viktiga omröstningar.

 – De jättestora investeringar som kommunen står inför i framtiden så tror jag att oavsett om vi har ett majoritet eller minoritetstyre så måste vi komma samman alla partier i fullmäktige. Sedan är det ju så att vid varje sakfråga får man försöka hitta en majoritet såklart och var den majoriteten kommer ifrån det beror väl på frågan, säger Peter Johansson, gruppledarna för Liberalerna.

Men det socialdemokratiska kommunalrådet Per Aspengren ifrågasätter uttalandet.

 – Jag blir lite förvånad att både Liberalerna och Miljöpartiet kan tänka sig ett passivt stöd av SD för det är det som det blir om de ska styra i minoritet. För mig är det väldigt märkligt, säger Per Aspengren (S).

Sverigedemokraten Anders Ahl säger till P4 Värmland att han hellre röstar fram Hammarösamverkan till makten än att det nuvarande styret fortsätter, men att han då vill att Sverigedemokraterna ges plats i alla nämnder och bolag. Genom sin storlek kommer Sverigedemokarterna att ta plats i kommunstyrelsen och större nämnder, och Anders Ahl föreslår att mindre nämnder och bolagsstyrelser utökas för att säkra plats även där. Liberalen Peter Johansson säger att det kan finnas skäl att utöka nämnder, men att han inte kan ta ställning till det förslaget i nuläget.