Lina hade 100 blommor på 22 kvadrat

3:16 min

Att odla och framförallt ta hand om sticklingar har fullkomligt exploderat senaste åren. En trend som genom sociala plattformar har fått stor genomslagskraft.

Schablonen kring att det bara är äldre tanter som vårdar sina pelargoner börjar suddas ut. Allt fler kallar sig för växtgäris, ett ord som är slang för brud eller tjej som odlar. 

Lina bor på 22 kvadrat och i somras hade hon över 100 växter i sin lilla studentlägenhet. 

– En gång fick jag en besökare som frågade om jag är Poison Ivy, det var nog det finaste någon har sagt till mig. 

Det doftar ju väldigt mycket av sticklingarna du har med dig i studion, det måste lukta otroligt i din lägenhet? 

– Om man är en horder som jag är, så brukar man inte tycka om att städa så mycket, så istället för att det luktar Ajax, kan det väl lukta blommor istället, säger Lina Engblom. 

Visst är det så att, de som är riktigt nördiga har speciella lampor som det riktar mot sina växter för att få dem att växa mer? 

– Ja, det beror på vad man har för ambitionsnivå. Så jag har ju såklart växtbelysning. Om polisen skulle åka förbi min studentlya så skulle de lätt kunna missta det för en knarkarkvart, men kommer de in är det bara pelagoner, säger Lina Engblom.

Genom sociala medier delar växtgäris från hela landet med sig av tips och skötselråd. Där kan man också byta eller köpa sticklingar av varandra. Lina berättar att hon har sett på auktionssajter att en stickling kan gå på uppåt 2 500 kronor. 

Varannan torsdag träffar P4 Västernorrland någon som har en annorlunda hobby. Är det du eller någon du känner? Tipsa oss!