Mörbylånga

Kritik mot lärarpromenader som ska stoppa droghandel

1:51 min

Promenaderna som görs av skolpersonal på Skansenskolan för att störa drogförsäljning har mött kritik av Lärarnas Riksförbund.

Efter att man uppmärksammat drogförsäljning på området precis utanför Skansenskolan i Mörbylånga har kommunen infört så kallade störande promenader. Det innebär att skolpersonal tar en extra tur för att hålla ett öga på elever och det som sker i området kring skolan.

Lärarnas Riksförbund har reagerat på tilltaget och för kanslichef Lars Hallenberg är det här första gången han hört talas om något liknande i sin karriär.

– Jag har varit verksam inom Lärarnas riksförbund i 30 år på olika sätt och jag har inte hört talas om det här tidigare. Är det så att man har misstankar om illegal verksamhet då är det inte lärarna som ska ingripa, säger han till P4 Kalmar. 

David Idermark, som är skolchef i Mörbylånga kommun, menar dock att det främst är socialpedagog, fritidsledare och personal från elevhälsan som förväntas genomföra störningspromenaderna i det område som är aktuellt och sedan ringa polis om de uppmärksammar något.